Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapılabilir?

11-06-2022 13:22
Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapılabilir?

Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapılabilir?

Gerek kadınların gerekse de erkeklerin ortak problemlerinden biri saç dökülmesi. Bu problemden muzdarip olan bireylerin aklını meşgul eden soruların başında ise şunlar geliyor: 'saçlarım neden dökülüyor', 'saç dökülmesine ne iyi gelir?'

 

Saç dökülmesinin değişik nedenleri olabilir. Mevsimsel değişiklikler başta olmak üzere genetik faktörler ile demir eksikliği, hormon problemleri ile deri ve vitamin eksiklikleri gibi çeşitli sebepler, saç dökülmesinde etkilidir. Eğer ki siz de normalden fazla saç dökülmesi problemi ile karşılaşıyorsanız, saçlarınızda güçsüzlük, cansızlık ve azalma hissediyorsanız öncelikli olarak hekiminize başvurmanızı öneriyoruz. Diğer taraftan saç dökülmesi çaresiz bir problem değildir. Bunu en başta söylemek lazım. Besinlerden faydalanmak suretiyle saç dökülmesinin önüne geçmek ve azaltmak mümkündür. Hadi gelin hep beraber saç dökülmesi niçin olur, erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesine nelerin iyi geldiğini inceleyelim.

 

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Yukarıda kısaca dile getirdiğimiz gibi saç dökülmesinin bir tek nedeni yoktur. Pek çok fazla sebep, saç dökülmesinde etkili olabilir.

 

B vitamini eksikliği veya aşırı A vitamini tüketimi de saç dökülmesini tetikleyebilir,

Tiroid bezi yeteri kadar çalışmıyor ya da yeteri kadar hormon pompalamıyorsa bu durum, saç dökülmesi gibi problemlere yol açabilir,

Protein eksikliği nedeniyle de saçlarınızda dökülmeler meydana gelebilir. Yeteri kadar protein alınmadığında vücut, bu eksikliği gidermek amacıyla saçın büyümesini durdurabilir,

Genetik unsurlar da oldukça etkilidir. Gerek kadın gerek erkek olun, ailenizde saç dökülmesi problemine bir yatkınlık var ise sizde de görülme olasılığı yüksek olacaktır,

Stres ise diğer bir başka sebep. Uzun müddet stres altında kalma durumunda bir travma geçirme halinde 3 ile 6 aylık gibi bir süre sonra saçlarda çok hızlı bir şekilde dökülmeler meydana gelecektir,

Demir eksikliği ile anemi saç dökülmelerinin en büyük nedenlerinden biri. Demir içeren besinlerin daha sıklıkla tüketilmesi ile beraber bu problemin önüne geçilebilir.

 

Saç Dökülmesine İyi Gelen Uygulamalar Neler? 

Saç dökülmesi söz konusu olduğunda bireylerin kimyasallara başvurmaları gerekir. Her ne kadar da piyasada saç dökülmesi problemlerine iyi geldiğine inanılan şampuan çeşitleri olsa da, reklamları her mecrada yapılsa da doğal pek çok besin ile malzeme, saç dökülmesinin önüne geçmek ve onu azaltmak amacıyla sizleri bekliyor.

 

Fındık, Ceviz Gibi Kuruyemişler

E vitamini, saçların doğal zaman örgüsünde uzaması açısından gereksinim duyulan çeşitli vitaminlerin başında geliyor. Yani E vitamini açısından zengin olan badem, fındık ile ceviz gibi kuruyemişler saçların sağlığına kavuşması açısından oldukça önemli bir rol üstleniyor. Özellikle de iyot açısından zengin olan yer fıstığı, saç dökülmesi problemlerinin nedenlerinden biri olan tiroid bezi problemlerini de engellediği sebebiyle tüketilmesinde oldukça fayda vardır.

 

Balık Başta Olmak Üzere Deniz Ürünleri

Saç köklerini güçlendiren çinko, hormonları düzenler. Bu nedenle çinko içeren balıklar ile midye ve karides gibi deniz ürünleri, saç dökülmesinin önüne geçen en büyük faktörlerin başında geliyor.

 

Ispanak, Roka Gibi Yeşil Yapraklı Sebzeler

Saç dökülmesinin en belirgin nedenlerinden biri olarak demir eksikliğinin olduğunu söylemiştik. Bu sebepten dolayı demir oranı yüksek olanı yeşil yapraklı sebzeler yani roka, ıspanak, maydanoz, nane gibi ve buna bağlı saç dökülmeleri açısından en etkili önlem olabilir. Zira demir eksikliği kanda bulunan oksijen seviyesini düşürür ve bu durum saç köklerine yeteri kadar oksijen taşınmasında sebep olur.

 

Çilek, Karpuz, Greyfurt, Portakal Gibi C Vitamini İçeren Meyveler

C vitamini açısından kuvvetli olan meyveler genel itibarıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kalmaz aynı zamanda hava kirliliği ve güneş gibi saça zarar vermekte olan faktörlerden de en az biçimde etkilenmenize yardımcı olur.

Dolayısıyla C vitamini açısından zengin meyveleri tüketmek saç dökülmesine de iyi gelecektir.

 

Her Açıdan Sağlığa İyi Gelen Yoğurt

Kalsiyum ile protein açısından zengin olan yoğurt, saçların uzamasına ve saç köklerinin beslenmesine aracılık eder.

 

Hindi ve Tavuk Gibi Protein Açısından Zengin Besinler

Protein eksikliğinin de aynı şekilde saç dökülmesine yol açtığını söylemiştik. Kaliteli protein kaynakları olan hindi ve tavuk gibi besinler, saç dökülmesinin önüne geçtiği gibi sağlığınıza da oldukça faydalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.